Rosa Weckman: puhutaanko hetki lomasta?

Opintovalmentaja ja hyvinvoinnin asiantuntija pohtii loman merkitystä opiskelijoille

kuva Rosa Weckmanista
Uutinen

Body

”Mikä ihmeen kesäloma?” kysyi eräs opiskelija. Ja tottahan se on, opiskelijan loma voi todellisuudessa näyttää monenlaiselta. Joskus voi myös tuntua, että aidolle lomalle ei koskaan pääse.

Vaikka kesäkausi korkeakouluissa on pitkä, niin se harvoin tarkoittaa opiskelijoille pitkää ja huoletonta lepokautta. Pelkästään jo taloudelliset syyt pakottavat monet opiskelijat työskentelemään kesällä tai jos kesätöitä ei ole saanut, opintojen edistäminen kesällä saattaa tuntua ainoalta vaihtoehdolta. Osalla opiskelijoista on edessä kesä tiiviisti opinnäytetyön parissa.

Mitä loma siis tarkoittaa?

Ihmisten puheissa lomaan liitetään usein ajatus ansaitusta lomasta – tai lomasta palkkiona raskaista ponnisteluista. Samaan hengenvetoon usein sanotaan, että loman tarkoitus on auttaa palautumaan, jotta jaksetaan painaa taas täysillä tulevana syksynä. 

Täyttä hölynpölyä, sanon minä.

Loman tarkoitus on antaa meille aikaa toteuttaa itseämme, eikä oikeutta siihen tarvitse ansaita keneltäkään. Täysin riippumatta siitä, miten paljon opintosuorituksia tai työvuoroja sinulla on takanasi, myös sinulla on oikeus pitää lomaa. Lomasi voi olla lyhyt tai pitkä – kunhan se on sinun näköisesi. Loman ei tarvitse sijoittua kaukorannoille tai sisältää suuria seikkailuja - kunhan se on sinun näköisesi. 

Lomalla ei myöskään ole päämäärää itsensä ulkopuolella. Loma on lomailua, eikä suinkaan väline jaksamiseen, sillä kukaan meistä ei ole akulla toimiva robotti. Siksi haluankin painottaa, että mitä ikinä palautuminen ja loma sinulle merkitseekään, niin toivon sinun antavasi itsellesi tilaa tehdä sinulle iloa ja merkitystä tuottavia asioita. Tapahtuu se sitten työvuorojen välissä tai jossain muualla.

Toivon, että teet tästä kesästä itsesi näköisen.

Ja koska lomaa, aurinkoa ja voimavaroja ei voi pullottaa pahan päivän varalle, haluaisin sinun myös käyttävän hetken sen pohtimiseen, miten voisit tuoda loman ja palautumisen elementtejä arkesi keskelle. Harvalla meistä on mahdollisuutta lomailla unelmien lomakohteissa, mutta palautumista ja loman elementtejä voi saavuttaa myös pienemmällä vaivalla. Ehkä keksit joitain pieniä askeleita tai arjen tapoja, jolla piristät itseäsi ja arkeasi. Parhaimmillaan loma on arjen realiteeteista riippumaton mielentila, jonka ilo kantaa pitkälle varsinaisen loma-ajan jälkeenkin.

Ota yhteyttä
Rosa
Weckman
opintovalmentaja
+358 294471458
rosa.weckman@haaga-helia.fi